Вести

DA SMO GRADILI PUTEVE, A NE MRŽNjU, IZBEGLI BI KATASTROFE

Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti početka gradnje auto-puta Beograd - Sarajevo. Predsednik Vučić istakao je da je današnji početak radova na tom auto-putu istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

"Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova, i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje", rekao je Vučić. Od 1945. godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti, možemo da uređujemo svoje odnose. Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora.

"Nemati put koji povezuje sa komšijom znači da vas razdvaja jedan zid, provalija. Put probija i pokazuje da postoje druge", naglasio je on. Vučić je istakao da se na putu ljudi sreću, paze jedni na druge, i shvataju koliko ih malo deli.

To je, kako kaže, zajedno jedini način na koji možemo da idemo napred, da budemo veći, uspešniji i bogatiji, da pomognemo jedni drugima, da prestanemo da mrzimo nečiji uspeh, jer povezani taj uspeh će biti naš.Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva sveta, i da oni dovode prijatelje poput predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojem možemo da zahvalimo na inicijativu ovog puta.

Vučić je, na početku svog govora, zamolio prisutne da velikim aplauzom pozdrave goste, pre svega Erdogana i prijatelje iz BiH. "Hoćemo da nam budu bliži i Bijeljina i Brčko i Banjaluka i Tuzla i Sarajevo i Višegrad i svako mesto na prstenu koji će biti povezano auto-putem. Hoćemo da Bošnjaci iz Novog Pazara lako mogu da odu do Sarajeva da posete svoje Bošnjake, ali i da Srbi iz Beograda lako dođu do Trebinja, Gacka, Bileća, Nevesinja...", rekao je Vučić.