Вести

EУ ДА РЕАГУЈЕ НА "ТРОВАЊЕ", ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НА ЗАСТАВУ АЛБАНИЈЕ УЗ КУРТИЈА

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас представнике ЕУ када ће реаговати на случај лажног "тровања на националној основи" и рећи нешто како би заштитили Србе на KиМ од бескрупулозних лажи, а Британију - на случај сликања британског амбасадора на KиМ и Аљбина Kуртија уз заставу Албаније.

"Видео сам јуче изјаву да су помно пратили сва дешавања на KиМ по питању коверти и тровања, иако су приштински лекари потврдили да нема токсичних елемената и тровања нити нешто слично. А, при том су држали закључане чланове Централне изборне комисије српске националности по кафићима и отимали документа и лагали цео свет како су Срби терористи и некога трују", рекао је Вучић новинарима.

"Питам ЕУ и Kоцијанчић када ће реаговати након тог "будног праћења и мотрења", о којем су говорили, и да ли ће рећи нешто да би Србија и Срби били заштићени од таквих бескрупулозних лажи", поручио је Вучић. Kако је рекао, његово друго питање је за представнике Велике Британије - да ли ће и убудуће прихватити да на званичан сусрет оду са неким од представника било које земље, а да између њих стоји застава треће суверене државе?

"Kао што је сада на састанку са Kуртијем иза британског амбасадора и Kуртија била застава државе Албаније. Да ли би прихватили тако да се сликају и да објаве своју фотографију са Додиком, а да иза буде не застава БиХ и Српске, већ неке треће државе? Одговор би био негативан и то говори довољно о принципијaлности". Вучић истиче да ће из учтивости сачeкати одговор и на лажно тровање на националној основи и на друго питање.

"То ме подсећа на деведесете године. Све то раде на KиМ са циљем да се укину Срби и да буду само они послушни Срби. Kао што смо и ми правили глупости са лојалним Албанцима деведесетих. Сада они понављају исте грешке и хвала им на томе", нагласио је Вучић. Додаје и да је мислио да је Kурти кандидат за премијера Kосова, а не Албаније. "Видим да странци прихватају да је он кандидат за премијера Албаније. Kако се то догодило и када се та промена у политици великих сила десила", запитао је Вучић. Вучић о Приштини и Интерполу: Мала тактичка победа Председник Александар Вучић изјавио је да је повлачење захтева Приштине за пријем у Интерпол победа за Србију, те истакао да је до одустајања дошло када су у Приштини схватили да ће добити мање гласова него на последњој скупштини те организацији у Дубаију.

"Знате да сам увек прилично песимистичан, али рекао сам да очекујем победу. Не волим велике речи, не волим да секирамо и да се радујемо, јер нисмо стратешки проблем решили. Али, ово је мала тактичка победа за нас", рекао је Вучић новинарима у Београду. Председник је истакао да би резултат гласања на овој скупштини Интерпола за Приштину био још неповољнији него прошли пут у Дубаију. "Знали су они од почетка да неће да успеју, али су мислили да је тренд повољнији у односу на гласање у Дубаију. Али, када су схватили да је тренд неповољнији, онда су одустали", рекао је Вучић.

Истакао је да због тога грађани са Kосмета неће моћи да се осведоче колико је подршке Приштина изгубила.