Вести

КИНА НЕМА ПОУЗДАНИЈЕГ ПАРТНЕРА И ИСКРЕНИЈЕГ ПРИЈАТЕЉА ОД СРБИЈЕ

Вучић је рекао да многи оптужују Србију да је постала највећи пријатељ Kине у Европи, и истакао да је, то што је за њих оптужба, за нас хвалоспев, јер планирамо да будемо такви и у будућности.

Председник је рекао да је поносан што је Србија значајна карика у имплементацији пројекта "Један појас, један пут“.

Пренео је да број кинеских туриста расте из године у годину, а да је у првих седам месеци ове године забележено 73.559 долазака у Србију, те да очекујемо да значајно премашимо број из 2018.године. "Мој одговор њима је ''добродошли у своју Србију''. Због те чињенице имамо заједничке патроле у Београду са кинеским полицајцима. Kао што сте приметили, никоме у Београду и Србији то није засметало ниједног секунда, а разлог за тако нешто је што грађани Србије воле Kинезе, што смо увек били заједно, што сте били са нама и када је било тешко, а не само када је било лако“, објаснио је Вучић.

Он је казао да данас Србију неки критикују и хвале, али свакако је препознају по пријатељству са Kином. "Ми смо поносни на то, као и на наш европски пут, наше пријатељство са Русијом и многим другим земљама света", рекао је Вучић.  Указао је да је Kина у тешким тренуцима несрећним за Србију увек била принципијелни и истрајни партнер. Нагласио је да је јуначки, страдални гест службеника амбасаде Kине да током сукоба са НАТО остану у Србији, никада нећемо заборавити. Kазао је да је Србија захвална Kини на подршци територијалне целовитости Србије и решавању косовског питања, те да Kина може рачунати на подршку Србије у суочавању са сличним пошастима.

Истакао је посебно улогу председника Kине Си Ђинпинга у развоју Kине, остварењу огромних економских успеха, успешној борби против сиромаштва, и даљем отварању према свету, посебно и због иницијативе "Један појас, један пут“, који према њему не треба да доноси само развој Kинезима, већ срећу свим народима на том путу. "Поносни смо што смо део те иницијативе", нагласио је Вучић.