Вести

УГОВОРИ ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА

У сали Скупштине општине Инђија су уручени уговори за куповину сеоских кућа за 15 породица избеглих из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Данашњи догађај је део Потпројекта 9 регионалног стамбено гпрограма у Републици Србији. Приликом доделе уговора председник општине Инђија Владимир Гак рекао је да је данас збринуто 15 породица и да ће се овакве активности наставити у будућности. „Многе породице су нажалост морале да напусте своја огњишта али смо са друге стране срећни што данас можемо овим породицама обезбедити у том имовинском делу-нови живот“.

Гак је додао да локална самоуправа планира да уђе у пројекат изградње монтажних кућа које ће такође бити додељене избеглим и расељним породицама, као и свима којима је та помоћ потребна. За ту намену постоји парцела и уређена инфраструктура, остаје да се пронађе партнер са којима ће се започети пројекат.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Инђија

Фото: Printscreen