Вести

ВУЧИЋ: САМО У МИРУ МОЖЕМО ДА НАСТАВИМО ДА УЗДИЖЕМО СРБИЈУ

Када бисмо свакоме од наших предака који су своје животе изгубили у Великом рату одржали само један минут ћутања, ћутали бисмо непрекидно 866 дана, ћутали бисмо две године, четири месеца и 14 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић на свечаној академији у Центру "Сава" поводом 100 година ослобођења Београда у Првом светском рату. "Толика је трагедија српског рода", истакао је Вучић. Вучић је рекао и да грађани Србије немају важнију потребу од мира и добрих односа, сарадње и мира са свима, јер само у миру могу да наставе да граде и уздижу "нашу једину Србију".

Истакао је да, међутим, Србија поред тога мора да уважава себе и поручио да је знала да оружјем брани своју слободу и да ће ту слободу, угрози ли је неко, и данас знати да је сачува и одбрани. "Све ово што говорим, молим све друге, да не виде и разумеју као нашу слабост, јер као што смо и 1914, и 1915. и 1918. успели да бранимо и ослобађамо нашу Србију, успећемо увек и у будућности ако неко у нашу Србију дирне", истакао је председник Србије. "После пробоја Солунског фронта, Прва армија војводе Петра Бојовића гонила је непријатеља из часа у час, из јуриша у јуриш, ослобађала у истом даху југ Србије од Врања, Владичиног Хана, Грделице и Лесковца до Ниша, из кога су окупаторске снаге истеране 12. октобра 1918.године", подсетио је Вучић и додао да је за само 46 дана српска војска у ослободилачком налету прешла 800 километара од Солуна до Београда, када су комите у рану зору на данашњи дан ушле у Београд као претходница Прве армије. Вучић је истакао да су негде у овом граду, међу успоменама које су толико пута надзидане, у улицама које су прешле преко векова, у свом том превирању у историји магичној колико и сам град постоји још тај стари траг - Прва армија, новембар, Бојовић, слобода и Београд.

"Име које загрми као гром из ведра неба, тако га је описао Црњански. Непуних 37 месеци од херојске одбране Београда октобра 1915. године легендарна команда мајора Драгутина Гавриловића напокон је изрвшена ''образ Београда, наше престонице'' има да буде светао''", рекао је Вучић. Вучић је истакао да су пустош опљачканог града, ватру и дим запаљених магазна, у осветничком бесу срушену железничку станицу, уз већ раније гранатиране најзначајније институције српског идентитета и културе, од Саборне цркве и САНУ, до Народног музеја, Народног позоришта, порушене цркве Ружице, школа и хотела, затекли ослободиоци Београда иза окупаторске војске која се повлачила.